Vânzările globale de whisky au suferit anul acesta o scădere dramatică, a doua jumătate a anului înregistrând vânzări cu 11% mai mici decât prima jumătate. Scoltch Whisky Association (SWA) învinovățește mai multe elemente pentru acest insucces. În primul rând, noul curent anti-extravaganță, pe care îl putem întâlni in China și în al doilea rând, situația economică din diverse state ale lumii, precum și creșterea destul de rapidă a lirei sterline.
Se pare că exportul de whisky a scăzut de la 2 miliarde de lire în primele 6 luni ale anului 2014, la 1.77 miliarde de lire, în aceeasi perioadă a anului curent. Este cea mai drastică cădere pe care o cunoaște această piață în ultimii 15 ani.
David Frost, șeful executiv al asociației, consideră că pentru o creștere a pieței de whisky din Scoția este nevoie de ajutor din partea guvernului și de îndepărtarea restricțiilor, în tot ce ține de exportul băuturii.
Ultima perioadă este sfârșitul unei perioade de vânzări record, înregistrate în America de Sud si în Asia de Sud Est.
Cele mai puternice scăderi s-au înregistrat in China, unde piața de whisky este considerată un reprezentant al statutului și al bogaţiei, dar și în America, Brazilia, Mexic sau Germania. Ultima scădere asemănătoare a avut loc în anul 1999, când vânzarile au fost cu 14% mai mici decât în anul precedent.
Cu toate veștile proaste, se pare că există și piețe unde a existat o creștere a vânzărilor de whisky. Astfel, Taiwanul, Japonia, India sau Franța au înregistrat creșteri de până la 39%. Cea mai mare creștere a avut loc în India, o țară foarte controversată, datorită conflictului dintre guvernul Marii Britanii și SWA, dar și datorită faptului ca India are o industrie puternică de whisky, ce rivalizează cu industria din Scoția.