Piața trabucurilor în contextul posibilei ridicări a embargoului american

Piața trabucurilor în contextul posibilei ridicări a embargoului american

Acest text nu se vrea o analiză economică asupra pieței trabucurilor în contextul nou creeat al relaxării relațiilor comerciale ale SUA cu Cuba, ci o opinie despre evoluția acestei piețe aflate la o cotitură istorică.

Embargoul SUA a început în 1960, la aproape 2 ani după ce regimul Batista a fost înlăturat de Revoluția Cubaneză și este embargoul cu perioada cea mai lungă din istorie. Pe de altă parte, regimul communist al Cubei nu a fost privat de schimburile comerciale și cu alte state ale blocului NATO, de exemplu, astfel încât aceste restricții economice au fost percepute de-a lungul anilor ca o problemă de vendetă personală a SUA, mai degrabă decât o sancțiune politică a statelor așa zis democratice.

Revenind la situația actuală, lucrurile au început să se relaxeze prin redeschiderea reprezentanțelor diplomatice ale celor doua țări, embargoul economic în sine, nefiind ridicat încă. Relaxarea constă în faptul ca turișii americani au voie de acum încolo să viziteze Cuba și de asemenea la reîntoarcerea în țară le este permis să aducă bunuri de 400 $ în total. De asemenea băncile comerciale ale celor doua țări au reânceput colaborarea, în sensul că cetățenii americani își pot folosi cărțile de credit în Cuba.

În fine, această relaxare a relațiilor dintre cele două țări va duce mai devreme sau mai târziu la ridicarea embargoului istoric, iar atunci piața trabucurilor va trece prin schimbări radicale.

De ce se va întâmpla asta? Pentru că în SUA se consumă 60% din producția de trabucuri worldwide, iar până acum trabucurile cubaneze nu au fost pe lista consumatorilor americani. Asta poate însemna că după ridicarea embargoului commercial, industria de stat producătoare de trabucuri a Cuba să cunoască o creștere de minim 100%, cunoscut fiind apetitul americanilor pentru tigara cubaneză.

Pe de altă parte, într-o piață care cunoaște creșteri de doar câteva procente pe an, intrarea unui competitor de această anvergură cu volume foarte mari, va însemna scaderi dramatice pentru ceilalti producători de tigări non-cuban, majoritatea fiind rezidenți fiscali ai SUA. Aici, cunoscut fiind comportamentul protecționist al guvernului SUA față de platitorii de taxe am putea vedea câteva masuri menite să-I protejeze, fără a fi o certitudine însă.

Un alt aspect de luat în considerare pentru evoluția acestei piețe, este prețul trabucurilor cubaneze, mult mai ridicat decât cel al tigărilor non cubaneze, astfel că vom putea asista la o reașezare a lucrurilor după o perioada de efervescență a vanzărilor. Este foarte probabil de asemenea, ca odată început razboiul commercial Cuba să micșoreze prețul trabucurilor sale, pentru a se bate de la egal la egal cu competitorii săi pe piața cea mai mare din lume, lucru benefic pentru toți consumatorii, inclusiv Europa.

Sunt foarte multe scenarii de luat în seamă, dar va trebui să așteptăm decizia Congresului SUA privind embargoul comercial asupra Cuba pentru a-l alege pe cel câștigător…

trabucuri cubaneze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *