Recomandarea lui Mr. Malt: Aberlour 12 YO

Recomandarea lui Mr. Malt: Aberlour 12 YO

Aberlour este o distilerie foarte cunoscută în lume și paradoxal mai cunoscută în Franța decât în Anglia. De aceea, a fost una din primele distilerii achiziționate de un grup non-britanic, bineînteles Pernod-Ricard Franța. Aceasta piață franceză achiziționează mai mult de jumătate din producția Aberlour de single malt.
A fost construită în 1826 de Peter Weir și James Gordon și reconstruită în vecinatate de bancherul James Fleming după ce prima locație a fost decimată de un mare incendiu.
Prin tradiție este o distilerie ce folosește preponderent butoaie de ex-sherry pentru maturare. Datorită distilatoarelor de înălțime medie, new make spiritul este echilibrat și se pretează excelent pentru o maturare în butoaie de sherry.
Aberlour 12 Double Cask este un amestec de butoaie ex-sherry și ex-bourbon ce dă un echilibru între sherry și condiment vanilat cu o tentă ce duce spre un single malt mai vechi decât este înscris pe etichetă.
La culoare îl găsim arămiu de chihlimbar cu o corpolență mică spre medie.
Mirosul este de miere, apoi dulce-amărui și o subtilă tentă de vanilie și stejar.
Gustul este de lemn uscat, tanin, miere topită și cireșe amare.
Finishul este scurt și lemons.
Aberlour este un whisky foarte convenabil ca preț și foarte potrivit consumatorilor de cognac fiind în jur de 200 lei, un progres evident față de cel învechit 10 ani, datorat atât anilor în plus, cât mai ales dublei maturări.
Până data viitoare,
Sláinte de la Mr.Malt!

11406814_891888890884447_7178522262191903198_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *