Recomandarea lui Mr. Malt: Auchanagie

Recomandarea lui Mr. Malt: Auchanagie

Distileria Auchanagie (se citește auhnaghi) a funcționat aproape 100 de ani, între 1812-1911 începând ca o mică distilerie de fermă și încheindu-și viața ca o perlă a coroanei în imperiul whisky-ului.
A fost cunoscută și sub numele de Tullymet și ca locație s-a aflat la 6 mile sud-est de Pitlochry în comitatul Perthshire.
Cheia succesului acestui malt se pare că se datorează apei din Loch Broom, cu o mineralitate ridicată și care a străbătut câmpuri de turbă și a spălat roci de granit. Această apa era folosită atât pentru producția de malt, cât și pentru a produce curent electric existând și moara de apă. A activat cu mari întreruperi tocmai datorită acestei dependențe de debitul de alimentare. Aici s-a folosit orz de tipul “bere” adus pe aceste meleaguri de vikingi, iar drojdia era una de casă din cartofi și zahăr. Turba se aducea din apropiere de lângă Loch Broom și are caracter mai mult floral.
Capacitatea era de aproximativ 9300 de litri pe lună, adică echivalentul a 77 butoaie ex-bourbon pe lună, fiind de capacitatea unei mici distilerii, precum Edradour. Această capacitate s-a mărit de fiecare dată când s-a schimbat titularul.
Pe acele vremuri, whisky-ul se păstra în butoaie doar pe durata transportului, iar acesta se vindea pe plan local și la butoi, comercianții desfăceau butoiul și cumpăratorii veneau cu recipentele fiecăruia. Mai târziu, pe când s-a introdus sticla și dopul de plută, a putut fi livrat în toată lumea. Acești comercianți vindeau și alte băuturi, precum vin, rom, brandy și foloseau butoaiele de la acestea pentru a le umple cu whisky. Există atestări că a existat și whisky maturat cel puțin 5 ani pentru vânzare, această vârstă fiind considerată în acele timpuri ca o maturare extrem de lungă.
La culoare este auriu deschis, poate un pic tulbure și cu o textură destul de bună.
Mirosul este dulceag și condimentat, fructe și suc de fructe pe un fond parcă de malt, cereale de mic dejun.
Gustul este foarte dulce și fructat, ușor aspru și condimentat și tânăr.
Finishul este fresh și condimentat rămânând ușor dulceag.
Este o reinterpretare a acestui vechi malt, după parerea mea foarte reușită, mai pe gustul ce se poartă astăzi, ca să zic așa, un 46% ABV, nefiltrat la rece și fără adaos de colorant .
Până data viitoare,
Sláinte de la Mr.Malt!

10856562_820113031395367_6501864181826496465_o

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *