Distilerie fondată în 1826 pe locul fântânii Sfântului Drostan, este bine cunoscută ca folosind numai orz, iar distilatele se maturează în butoaie de sherry și bourbon. Este maltul cheie din blendurilor Clan Campbell.
Alegerea noastră de astăzi este entry-ul Aberlour învechirea de 10 ani cu un abv de 40%.
Acest whisky este o deschidere perfectă pentru lumea single malt și este recomandarea mea pentru cei ce vor să o descopere fiind ceea ce numim un classic Speyside single malt.
Culoarea este una de ambră ce scoate la iveală o maturare în butoaie de sherry (care este un vin fortifiat cu brandy produs din struguri albi și vine de la anglicizarea numelui orașului Jerez locul de baștină al acestui vin).
Mirosul este unul de orz maltat și mirodenii cu ușoare atingeri de mentă.
Are o corpolență medie, cu gust echilibrat de dulceață și condiment, cu suave note de piper și puține tente amărui.
Finishul este unul ce umple gura, curat, de lemn dulce și cald.
Acest single malt îl puteți găsi în România cu un preț mediu între 150-170 ron sau chiar mai ieftin la magazinele on-line, un raport corect preț calitate.
Pe săptămâna viitoare,
Sláinte de la Mr.Malt!
FOTO: winestyle.com.ua, colecție personală