Recomandarea Mr. Malt: Dalwhinnie 15 YO

Recomandarea Mr. Malt: Dalwhinnie 15 YO

Distileria Dalwhinnie este situată în Cairgorm Natural Park în inima ținuturilor Highlands, în satul Dalwhinnie. Denumirea vine de la Dail-coinneeamh ce înseamnă “loc de întâlnire” în galica veche, locul unde poposeau cei ce mânau vitele și oile. Este una din cele mai înalte poziționate distilerii din Scoția, la 1073 picioare (327 metri) deasupra mării și este un pol al frigului din Marea Britanie, satul deținând și o stație meteo,
Datorită apropierii de Speyside și a faptului că se alimentează cu apa din râul Spey, atât de adulat de producătorii de scotch, unii cred că ar trebui încadrat la regiunea Speyside pe harta whisky-ului din Scoția.
Așa cum ne-a obișnuit Diageo, și la Dalwhinnie avem doar două expresii Dalwhinnie 15 și Dalwhinnie Double Matured, parte a familiei Classsic Malts of Scotlands.
Culoarea este una aurie, vie și strălucitoare cu o corpolență mică spre medie.
Mirosul este plin de caracter, dulce de miere și iarba neagră (heather sau calluna vulgaris), crema de vanilie și o atingere de fum.
La gust îl găsim dulceag de miere și sec, fructat de citrice și ușor condimentat cu vanilie.
Finishul este sec și cald, surprinzător de lung ce se deschide dulce și se închide în malt și note de fum.
În preferințele mele este primul după cele afumate și înaintea oricărui sherry, dar asta e doar părerea unui “smoke-head”. îmbuteliat la 43% abv, cu 15 ani de luat în seama și la un preț între 210-260 lei este prima opțiune pentru cei care nu preferă “afumaturile” și sigur pe ceilalți nu-i va dezamăgi niciodată.
Până data viitoare,
Sláinte de la Mr.Malt!

Dalwhinnie 15 YO MR Malt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *