Recomandarea Mr.Malt: Laphroaig Quarter Cask

Recomandarea Mr.Malt: Laphroaig Quarter Cask

drinkspirits

Se spune despre insularii din Islay (ileach în galica veche) că nu-și fac prea ușor prieteni, dar când îi fac, îi fac pe viață. De milenii, vremea și vremurile au modelat această comunitate izolată în care fiecare individ este puternic și de o loialitate ce nu cunoaște frica, este onest și cu un spirit comunitar desăvârșit. Vei simți asta deschizând orice sticlă de Laphroaig, făcută din apă, orz malțat și drojdie, dar ingredientul secret fiind, desigur, oamenii.
Pentru mine, Laphroaig este prima dragoste în materie de single malt și de departe cel mai băut whisky, la mare distanță de locul doi.
Este un nume greu atât la noi în țară cât mai ales afară, cu un club de fani “Friends of Laphroaig”ce cuprinde peste 600.000 de membrii, număr ce s-a dublat în ultimii 3 ani. Odată devenit membru al acestui club vei fi și proprietarul unui teren de 1 square foot pentru care vei primi chirie un dram pe an din această licoare desăvârșită.
Istoria distileriei, ca la aproape toate distileriile scoțiene, este întâi ilegală și apoi oficială. Este clar primii care au distilat alcool au fost irlandezi, după care insularii au preluat distilatoarele, bineînteles ilegal, iar despre acele mici distilatoare de fermă se vorbește mai mult în șoaptă și de cele mai multe ori trăgând cu ochiul.
În 1815 Laphroaig era asa de cunoscut încât familia Johnson a trebuit să înregistreze afacerea și astfel legenda Laphroaig începea.
Alegerea de azi, Laphroaig Quarter Cask, este foarte legată de acele vremuri gri în care distilatul era îmbuteliat în butoaie mai mici pentru a fi mai ușor de ascuns pe drumuri lăturalnice de agenții fiscului, dar și pentru o savoare proaspată și mai catifelată datorată contactului crescut cu lemnul butoiului.
Maturat prima oară în tradiționalele butoaie de stejar American, este desăvârșit în aceste butoaie mai mici și maturat în faimosul deposit Nr. 1 (cel mai vechi dintre depozite) chiar pe malul golfului.
Este imbuteliat la 48% ABV și nefiltrat la rece pentru o savoare maximă.
Culoarea este aurie strălucitoare, vie și jucăușă. Corpolența este una plină, foarte uleioasă.
Mirosul este afumat, acid, de turbă fumegândă, un pic de vanilie și cocos și atingeri de iarbă neagră.
Gustul este puternic afumat, medicinal cu alternanțe de dulceață, aspru fără apă, iar adăugând un splash de apă plată aromele și gustul devin mai dulci și mai puțin de afumat. Totuși eu încurajez băutul neat, fără adaos de apă în așa fel încât gustul să devină din ce în ce mai bun după șocul inițial al unui ABV de 48%.
Finishul este unul foarte lung și afumat, o idee dulce și aspru puțin condimentat.
Este alegerea imediat naturală după Laphroaig 10 Yo, vârful de lance al acestei distilerii.
Dacă ai apucat să guști Laphroaig ori îl vei ocoli, ori vei deveni dependent de gustul său unic.
Cu un preț în jurul a 200 ron este o alegere excelentă și pe care-l puteți savura și în multe puburi din Romania la un preț corect dacă doriți să vă convingeți înainte să cumpărați o sticlă.
Până data viitoare,
Sláinte de la Mr. Malt!

reomcnadarea lui mr malt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *