TOTUL ÎNCEPE DE LA ORZ

TOTUL ÎNCEPE DE LA ORZ

Subiectele principale de discuție relativ la distilerii se concentrează în general pe sursa de apă, influența formei și mărimii distilatoarelor sau tipul butoaielor de maturare.Însă un subiect la fel de important ar trebui să îl constituie discutiile despre orz, pentru ca orzul este baza de plecare in distilarea single malt-urilor.

În producție întrebările frecvente nu se leagă de cantități sau termene de livrare în primă fază, ci de ce fel de soi să se folosească, în ce condiții să se chimbe acel soi, sau cât de mult să se întindă un contract de aprovizionare.

În industria alcoolului se folosesc mai multe feluri de orz: unul pentru single malt și altele pentru bere sau vodcă. Pentru malt-uri se foloseste un orz cu două rânduri de semințe, iar pentru vodcă unul cu șase rânduri (acestea cresc în general în Suedia, Norvegia și Finlanda). La bere se folosesc in general amestecuri complexe de multe soiuri de orz, pe când la malt-uri, în general se merge pe un singur fel de orz, rareori amestec de două tipuri.

Orz whisky

În Scoția cresc două feluri de orz pentru malțare: cel de primăvară și cel de iarnă. Cel de primăvară este mai bogat în amidon având o productivitate ridicată în litri alcool/tonă, cel de iarnă este rentabil ca și productivitate în tone/hectar. Per total în industrie se folosește 80% orz de primăvară și se cultivă cam în aceeași proporție ca suprafață în Scoția și Anglia. Locul preferat de cultivare este coasta estică a Scoției și Angliei, acolo unde vremea este mai prielnică. Vreme prielnică însemnând ploi relativ constante la insămânțare și multe ore de lumină la fotosinteză (4 luni de la însămânțare).

Un element important de luat in calcul în alegerea unui soi de orz trebuie să fie și durata cît se poate păstra după uscare (când se aduce la 12% umiditate) în stare inactivă. Exemplu: soiul Golden Promise se poate conserva până la 2 luni, pe când Optic doar 6 săptămâni.

În concluzie, ce contează este randamentul unui soi (litri de new make spirit/tona) mai mult decât alte considerente ,deci restul e treabă mai mult pentru contabili. Distileria trebuie să observe dacă intervin schimbări odată cu alegeera altui soi. Aici conservatorii rămân fideli experienței, iar inovatorii testează.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *