Recomandarea lui Mr.Malt: Tullamore Dew 12 YO Sherry Cask Finish

Recomandarea lui Mr.Malt: Tullamore Dew 12 YO Sherry Cask Finish

Este timpul să ne aplecăm și asupra Irlandei în materie de whisky pentru că are de spus din ce în ce mai mult în lumea whiskey-ului.
Anul 2014 a fost anul în care s-a redeschis distileria Tullamore Dew prin contribuția capitală a celor de la William Grant & Sons.
Tullamore Dew poartă inițialele D.E.W. de la Daniel E. Williams și nu pentru că ar fi vreo ”rouă „ în materie de whisky. In 1873 William devine General Manager al companiei, după ce a parcurs toate etapele de inițiere ca un adevarat self-made man, așa începând drumul Tullamore de la un whisky bun la unul mare. Totodată, el a adus în orasul Tullamore și electricitatea și telefonul și primul autoturism. Deasemenea, el și familia lui au fost cei ce au făcut primul blend whisky în Irlanda.
Tullamore este un blend din trei tipuri de cereale, trei feluri de whisky: pot still, grain și malt, toate triplu distilate de unde și supranumele „the power of three” whiskey.
Pentru maturare se folosesc butoaie ex-bourbon, oloroso sherry, porto și madeira.
Recenzia de astazi este pentru un single malt whiskey de 12 ani maturat la final în butoaie de sherry, o ediție rară și nouă, numai pentru piața de travel retail.
Acest whiskey a fost produs în distileria de la Bushmills apoi desăvârșit timp de 6 luni în butoaie de sherry în magaziile Tullamore din Clonmel și a fost răsplătit cu 2 medalii de aur la San Francisco World Spirits Competition în 2007 și 2008.
La culoare este auriu deschis, totuși mai închis decât majoritatea irish-urilor, cu o corpolență medie.
La miros este un amestec de măr verde, sherry, stafidă și alună.
Gustul este dulce-vanilat și apoi brusc iute condimentat și se închide în amar. Se mai simt note de lemn și fructe citrice.
Finishul este bogat, elegant cu note de lemn și amărui.
În concluzie, este un whiskey deosebit pentru un irish, la un preț de 36 de euro este o afacere pentru oricine, mai ales pentru fanii irish-ului. Este un non chill filtred și mai este și la litru… deci „go for it”.
Până data viitoare
Slainte de la Mr. Malt!

recenzie tulamore 12 sherry cask

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *