Am degustat multe whisky-uri faine în ultima vreme dar nu prea am mai scris despre ele, chiar deloc. Aşa că ne-am hotărât să reluăm poveştile despre ce am băut, iar azi este despre cel mai nou membru în gama permanentă a celor de la Ardbeg.
Ardbeg AN-OA, pronunţat an-oh, este ultima etichetă adăugată în gama permanentă, după aproape 10 ani, iar fanii Ardbeg pot sta liniştiţi deoarece nu înlocuieşte nicio sticlă consacrată din aceasta gamă. Şi-a luat numele de la peninsula Oa, aflată în sud vestul insulei Islay, o zonă salbatică cu peisaje superbe, cu o linie a ţărmului dominată de stânci şi mici golfuleţe nisipoase.
Pentru maturarea acestui whisky, cei de la distileria deţinută de LVMH, au folosit mai multe tipuri de butoaie – Pedro Ximenez, butoaie noi de stejar şi ex-bourbon, mariajul având loc într-un mare recipient din stejar franţuzesc – The Gathering Vat.
În primă fază l-am degustat acasă şi pentru că nu m-am edificat asupra lui, m-am hotărât sa îl introduc pe tasting mat la degustarea de whisky-uri afumate din Islay, fiind degustat în blind. Din cei 20 de membrii TheWhiskyClub prezenţi la degustare, doi l-au indentificat ca fiind un Ardbeg. Impresia generala a fost că este un whisky bun, asupra caruia trebuie insistat, deoarece nu se lasă usor, având nevoie de timp pentru a elibera toate aromele.
Note de degustare:
Culoare: Un auriu deschis îţi incanta privirea când îl torni în pahar, culoare naturală, fără adaos de caramel.
Nas: În primul nas m-a izbit fumul şi briza mării, foarte multă sare. După ce îl laşi sa ia aer ai parte de caramel, anason, citrice şi frunze de tutun.
Gust: La început îţi lasă o senzaţie dulceagă, după care merge spre sărat, cu mult fum (tăciune), ceva carne sărată-afumată şi condimente (piper alb). Impresia mea este ca merge puţin spre Corryvreckan, neavând vreo legătură cu Uigeadail.
Post gust: Este mediu spre lung, plăcut, cu arome de anason si fum.
Dacă eşti un împătimit după peat and smoke, nu trebuie să ratezi acest whisky. Din păcate nu se gaseşte în magazinele noastre de profil, sticla fiind achiziţionată din UK, la un preţ de 50 de lire sterline. Este îmbuteliat la o tarie alcoolica de 46,6%, fără să fie filtrat la rece. Sperăm ca cei de la DeSilva, importatori LVMH, îl vor aduce cât mai curând şi la un preţ mult mai bun.