Pentru că folosim cu referire la industria whisky-ului o multime de termeni preluati din engleză sau gaelică, ne-am hotărât să începem o serie de articole prin care să descoperim termenii folosiți în industria whisky-ului, un fel de dicționar al industrie.
A
- AGE STATEMENT – indicația de vârstă, este vârsta inscripționată pe sticla de whisky și reprezintă vârsta celui mai tânăr whisky din componență, deci se pot găsi și whisky-uri mai vechi în acel amestec, dar age statement-ul este dat de vârsta celui mai tânăr distilat.
- AGEING – îmbătrânirea, procesul prin care trece orice whisky în timpul maturării în butoaie de stejar.
- A.B.V. – Alcohol by volume, alcool în volum, adică măsurarea tăriei unui distilat exprimată în procente. Whisky-ul scoțian trebuie să fie peste 40%. Se mai poate măsura în „proof” și este exprimat în cifre și reprezintă 2 X ABV.
- AMYLASE – enzima principală ce extrage alcoolul din amidon.
- ANGEL’S SHARE – partea îngerilor, proporția care se evaporă în timpul maturării dintr-un butoi.
Stiați că?
În timpul procesului de îmbătrânire tăria alcoolică (abv) scade odată cu timpul în Scoția, crește odată cu timpul în Kentucky și se păstrează la distileria Amrut în India.