Whisky-ul și economia Marii Britanii

Whisky-ul și economia Marii Britanii

Scotch-ul, sau whisky-ul produs în Scoția este unul dintre cele mai reprezentative produse ale Marii Britanii în lume. Acesta nu reprezintă doar un nume, ci și o puternică sursă economică pentru britanici. Astfel, impactul economic al producției de scotch este unul uriaș. Se pare că această industrie contribuie cu nu mai puțin de 5 miliarde de lire în economia țării.

Practic, whisky-ul aduce economiei britanice un profit mai mare decât cel adus de multe industrii mai mari, cum ar fi industria feroasă, a textilelor sau a construcției de nave.

De asemenea, este un domeniu mai puternic decât cel al alimentației publice, inclusiv carnea, brânzeturile sau berea și băuturile carbogazoase.

În Scoția, industria whisky-ului aduce un profit cât trei sferturi din industria mâncărurilor și a băuturilor.

An de an, producătorii de whisky din Scoția cheltuiesc aproximativ 1,8 milioane de lire pentru materii prime, cum ar fi sticlele, cutiile pentru împachetat, cerealele, energia sau transportul cu care se achiziţionează toate acestea.

Industria whisky-ului este una foarte puternică și pe piața muncii, numarând nu mai puțin de 40 300 de angajați în Marea Britanie. Numărul angajaților din industrie a crescut destul de mult, după ce în anul 2008 avea 35000 de angajați. Evident, angajații sunt distribuiți în mai multe arii, inclusiv în producția de sticle sau de etichete.

Dacă vorbim strict de oamenii implicați în producția directă de whisky, numărul angajaților este de 10 900.

În Scoția, whisky-ul este una dintre principalele activităț rurale, multe comunități de la țară producând această băutură.

În urma acestei analize, David Frost , șeful executiv al asociatiei scoţiene de whisky (SWA), a precizat că aceste valori trebuie să le dea un semn guvernanților să scadă taxele impuse acestei industrii, în condițiile în care aproximativ 80% din prețul mediu pentru o sticlă de whisky este reprezentat de taxe.

tumblr_static_whisky_case

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *